woensdag 28 juni 2017

Kruis

Het kruis is het symbool van het christendom. Die kruizen als symbolen zijn in alle varianten te verkrijgen. Zoveel christenen, zoveel kruizen en kruisjes. Zo heb je bijvoorbeeld het pocketkruisje, een klein papiertje met een houten kruisje erop dat bijvoorbeeld in de Bijbel gestopt kan worden.
Confronterender zijn de kruisjes waarop Christus hangt. Confronterend, omdat zo daadwerkelijk zichtbaar is wat voor martelwerktuig het kruis is geweest. Een langzame dood, sterven in slow motion. En toch is juist dit 'volledige kruisbeeld', inclusief de stervende Christus, datgene wat het christendom onderscheidt van andere godsdiensten.
Er is betaald. Dat is in het kort de christelijke theologie. Maar daar gaat het op dit blog niet over, dit is geen apologetiek wat ik hier bedrijf. Wel is het zo dat ik na mijn woestijnervaring in Westmalle, huiswaarts ben gekeerd met een Christus-kruis. Het is zoals de apostel Paulus zegt: “Ik had niet besloten iets te weten onder u, dan Jezus Christus, en die gekruisigd” (1 Kor. 2: 2).
Precies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten