maandag 25 december 2017

Tiendaagse veldtocht

Eerste Kerstdag 2017. De tiendaagse veldtocht is in volle gang. In de laatste weken van het kalenderjaar wordt veel gevraagd van dominees, priesters en voorgangers. Voor de wekelijkse zondagse eredienst worden preken en liturgieën gevraagd. Maar dan ook nog hetzelfde voor de Kerstdagen en voor de diensten van Oudjaarsdag en Nieuwjaarsdag.
Afhankelijk van het kerkgenootschap waartoe je behoort, kun je tot een veelvoud aan diensten en preken komen. Twee zondagen vallen in de “kerstperiode”. Keer twee diensten per zondag (dat is het gemiddelde: sommige kerken doen één dienst, terwijl andere stromingen het voor niet minder dan drie bijeenkomsten doen) – al vier diensten dus. Plus twee diensten op Eerste Kerstdag (tussenstand is zes preken). Tel daar de Oudejaarspreek bij op, en volledigheidshalve ook de Nieuwjaarspreek. Het eindtotaal is dan acht preken. In twee weken tijd.
Priesterstress, aldus de NOS: De Kerstdagen betekenen topdrukte voor priesters en dominees. Er zijn er steeds minder, en ze moeten vaak meerdere kerkgemeenschappen bedienen.
Dat zal allemaal best. Ik trek maar de Regel van Benedictus uit de kast. Een cadeau van broeder Guerric na mijn eigen tiendaagse veldtocht in de 'woestijn' van Westmalle. Het moraal van het verhaal: leef nú met het Kind van Betlehems kribbe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten