woensdag 19 april 2017

Stadskluizenaar

Saalfelden is een stad in de Oostenrijkse deelstaat Salzburg en heet officieel Saalfelden am Steinerer Meer. Binnenkort kan deze stad een nieuwe bewoner welkom heten: de 58-jarige Belg Stan Vanuytrecht. Hij zal vanaf 30 april als kluizenaar in het plaatselijke klooster gaan wonen. Zijn verder onbetaalde werk bestaat uit het begroeten van reizigers die langs het huisje trekken.
Stan is dus de stadskluizenaar van dienst in Saalfelden. Hij is de “winnaar” van een internationale zoektocht naar de nieuwe kluizenaar van Saalfelden, dat maanden in beslag nam. Gezocht werd naar iemand met een christelijke levensinstelling en 'innerlijke rust'. Stan Vanuytrecht troefde ruim 50 gegadigden voor de gewilde positie af en mag binnenkort zijn intrek nemen in een, bij de job inbegrepen, 350 jaar oud kloostertje.
Hij is een voormalig officier in het Belgische leger, landmeter en diaken in de Rooms katholieke kerk en volgt Thomas Fieglmueller op, die het slechts één seizoen uithield. De nieuwe kluizenaar is wel elke winter weer thuis: de kluizenaarswoning is buiten die periode om door koude niet bewoonbaar. Het 17de eeuwse op een klif gebouwde optrekje heeft namelijk geen gas, licht en stromend water. Het uitzicht schijnt echter adembenemend te zijn.
Mocht ik in Westmalle niet kunnen aarden, zou ik altijd nog eens contact kunnen opnemen met Stan Vanuytrecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten