maandag 17 april 2017

Schiere monniken

Het KRO-programma Kruispunt gaf Eerste Paasdag een update van de monniken op Schiermonnikoog. Filmmaker Anne Christine Girardot volgde het proces, dat de monniken ondergaan om het klooster op het eiland te realiseren. Opnieuw een haast intiem portret van de broeders Alberic (abt), Jelke, Paulus en Vincentius. Zeker toen Girardot aan broeder Paulus vroeg hoe hij het vertrek uit Diepenveen ervoer: de lieve man kon zijn emoties niet bedwingen.
Samen met Peter Chr. Thissen werd een heus plan opgesteld voor het nieuwe klooster. Dat plan werd aan de eilanders gepresenteerd: de eerste berichten waren positief. Maar niets is wat het lijkt: veel eilanders bleken toch niet zo enthousiast, in tweede instantie. “Ik dacht dat monniken bescheiden mannen waren, hoe kunnen ze dan met zo'n groots voorstel komen?” was een gehoorde klacht.
Nu is het oorspronkelijke plan de prullenbak in beland. Wat er nu gaat gebeuren, blijft in het ongewisse. Het enige dat nu bekend is, is dat er wél een klooster komt. Maar de locatie en omvang van het nieuwe gebouw is onderwerp van een nieuwe bezinning.

Dit blog verscheen ook op bij Ds. Van Zanten op FritsTromp.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten