zaterdag 4 augustus 2018

De Pol

De afgelopen week heb ik doorgebracht op een camping in De Pol. De Pol is een plaats en wijk in de gemeente Steenwijkerland en dankt zijn geschiedenis onder meer aan een viertal kolonies – Frederiksoord, Willemsoord, Wilhelminaoord en Boschoord – van de toenmalige armoedebestrijding. In de kolonie in Willemsoord werden ook joodse armen gehuisvest. Voor deze groep werd een aparte buurt gecreëerd, de Jodenpol. Vanuit die tijd stamt de naam van de buurtschap De Pol.
Het dorpje is te klein om genoemd te worden in Querido’s letterkundige reisgids van Nederland. Waarvan akte. Wel is er vlakbij de kunstbunker bij Paasloo, gebouwd in de Tweede Wereldoorlog om Nederlandse kunstschatten op te slaan. De bergplaats in het Dennenbos bood onderdak aan ongeveer drieduizend kunstwerken uit Nederlandse musea.
Je komt nog eens ergens.
Wat heeft dit met het kloosterleven te maken? Weinig. Maar wel dit. Zo'n evangelisatieweek doet veel denken aan een religieuze gemeenschap als een klooster. Gezamenlijk schouder aan schouder aan het werk, in dienst van de Chief Commander. Hiney matov oema nayim, shèvet achim gam yachad (psalm 133: 1).
Dat dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten