maandag 20 augustus 2018

Congo

Het land Congo is in rep en roer. Het is onrustig in de voormalige Belgische kolonie. Joseph Kabila is geen presidentskandidaat meer. Toch? Of is dit een fabel? Het Nederlands Dagblad meldt: De Congolese president Joseph Kabila houdt hardnekkig vast aan zijn ambt, al had hij beloofd vóór 2018 nieuwe verkiezingen te organiseren en daarna te vertrekken. Nu leidt de Rooms-Katholieke Kerk de protesten tegen hem. Onder het Jezusbeeld hangen de actieposters voor de parochie.
De Congolese broeders. Het doet me denken aan mijn eerste periode in het klooster in Westmalle. Hier werden namelijk ook Congolese cisterciënzers opgevangen. Broeders die in hun thuisland geen onderdak hadden, omdat de parochie was opgeheven. Zo kwam het dat onder meer een bisschop tijdelijk zijn intrek had genomen in het Vlaamse dorpje. Een aantal andere Congolese monniken hadden definitief voor Westmalle gekozen.
Wijze mannen, deze zwarte kerels. Zo aten we een vrijdag kip, geen vlees en geen vis. Ik hoor broeder Samuël nog zeggen: “Zoals de Afrikaanse broeders zeggen: 'Alles wat op twee poten loopt, is geen vlees'.”
Inmiddels is de Congolese bisschop weer huiswaarts, hij kon niet aarden in de Lage Landen. Misschien loopt hij wel mee in de protesten tegen zijn president. Ik weet het niet.
Monniken, religieuze mannen, heiligen, mensen die opkomen voor de armen, die te lijden hebben onder dictatoriaal bewind. Dat is waar de kerk voor moet staan.

Dit blog verscheen ook op FritsTromp.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten