vrijdag 1 juni 2018

Sla de paus de kerk uit


Uit uw kruis is munt geslagen, Jesu lieve Heer,
sla de paus de kerk uit als de wisselaars weleer.
Het is een van de reden, waarom Herman van Veen graag wil dat Jezus weer terug op aarde komt. De paus heeft afgedaan, zoals de geldwisselaars van de tempel een supermarkt hadden gemaakt. Zo gaan we niet om met het huis van gebed. Het kruis is ook geen symbool geworden van verlossing van buitenaf, maar is een product geworden. Om geld mee te verdienen.
Natuurlijk, bij de positie van de paus kun je terechte vragen stellen. En het instituut kerk is continue in beweging, wat zonder meer ook inhoudt dat je hier kritisch op kunt zijn. Dat kruis is weliswaar ook een handelsproduct geworden – de kerk leeft op dit soort curiosa.
Maar toch.
Eén kerkleider kan samenbindend zijn en een voorbeeld geven. Zijn voetenwassing van armen en Aids-patiënten is door miljarden mensen gezien.
De kerk als plek waar je samen kunt komen ter vertroosting en bemoediging, in tijden dat we als samenlevingen uit elkaar vallen, daar is niets mis mee.
Het kruis als handelswaar. Ik ben blij dat ik op die manier dit dwaze teken, als steen des aanstoots, heb kunnen meenemen uit Westmalle. Als zichtbare geloofsbelijdenis in huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten