woensdag 20 juni 2018

Klooster bezoeken

Wat doet een calvinist van boven de rivieren in een klooster diep in het zuiden? Een terechte vraag, natuurlijk. Zeker rond mijn tiendaagse in Westmalle, vorig jaar. Dat heeft te maken met de afstand tussen Leeuwarden en Westmalle, van zeker 267 kilometer. Afhankelijk van je route ben je nog meer kilometers onderweg.
Het is ook de afstand tussen het gereformeerde geloof en de katholieke praktijk. Want een goede calvinist zal van de dagelijkse mis zeggen dat het een vervloekte paapse afgoderij is. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de positie van Maria, de moeder van onze Heer, die door elke volgende generatie gelukkig geprezen zal worden.
Belangrijke onderwerpen. Het feit dat we het hierover hebben, geeft ook aan dat we het over de kern (bevrijding door het offer van Jezus) onderling eens zijn. Mijn ervaring met kloosters, na mijn bezoeken aan verschillende gemeenschappen in de Lage Landen, is dat het gesprek hierover plaats vindt nĂ¡ ontvangt.
Elke bezoeker kan Christus zijn. Dus wordt de bezoeker eerst een maaltijd voorgezet (als je rond etenstijd komt). Eerst een hapje eten. Praten doen we later wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten