woensdag 31 januari 2018

Wees gegroet, o Koninginne

Vandaag viert prinses Beatrix haar tachtigste verjaardag. Protestanten zijn altijd nauw verbonden met het koningshuis. Want de monarchie is een afgeleide van het Joodse koningshuis, zoals dat door de profeet en richter Samuël is ingesteld. Op verzoek van het volk, dat wel. Maar de Heer accepteerde deze wens van de Israëlieten. Want dit koningshuis zou dan weer symbool zijn van de grote Koning, die eeuwen later zou komen.
Zie hier de verbondenheid die bijbelvaste christenen met het vorstendom hebben. Niet zozeer vanwege de adellijke familie zelf. Wel vanwege de symboliek en het Bijbelse voorbeeld.
Ook katholieken hebben zo hun verbondenheid met de koningin. “De eeuwige maagd Maria” wordt ook als koningin(-moeder) aanbeden. Letterlijk aanbeden. Ik ben afgelopen zomer voor tien dagen in het klooster van Westmalle geweest. Het laatste lied van de completen (dagsluiting) is het Salve Regina, de groet aan Maria.
Salve Regina, Mater misericordiae, vita, dulcédo, et spes nostra salve. Zo begint de Latijnse tekst van dit lied. Wees gegroet, o Koninginne, Moeder van Barmhartigheid. Ons leven, onze vreugde, onze hoop, wees gegroet.
Maria als koningin-moeder, de moeder van onze Koning Jezus. Elke generatie zal haar gelukkig prijzen vanwege haar positie, zo zong Maria toen Gabriël haar zwangerschap aankondigde. En haar gelukkig prijzen doen we bij deze.
Op de verjaardag van de andere koningin-moeder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten