woensdag 17 januari 2018

Kerk

Paus Franciscus is terug in zijn continent Zuid-Amerika. De kerkvorst heeft samen met een kleine groep slachtoffers van seksueel misbruik door Chileense priesters gebeden en gehuild.
Franciscus heeft een goede naam in 'de wereld'. Een man die weet dat hij en zijn functie niet onfeilbaar zijn. En dat hij een eenvoudige man is, die ook met het uitschot van de samenleving optrekt. Eén van zijn eerste accties was dt hij met Witte Donderdag de voeten van twaalf vluchtelingen kuste en waste.
De katholieke kerk, een internationale gemeenschap waar ik weinig mee heb. Ik behoor tot de gereformeerde traditie. Een traditie met scheuringen. Zoals in Kruiningen, waar dominee Gerrit Bredeweg. Deze predikant was eerst voorganger van de Gereformeerde Gemeente, maar gaat nu verder als dominee van de Vrije Gereformeerde Gemeente.
De reden van de scheiding? Een ordinaire ruzie met oud-diaken Henk Jansen en later ook het kerkelijk bestuur. Zou zoiets ook binnen de Roomse kerk kunnen gebeuren? Die indruk heb ik niet. Misschien een goede reden om een katholiek lidmaatschap te heroverwegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten