woensdag 1 november 2017

Dankdag 2017

Vandaag is het Dankdag. De protestante kerkgemeenschap dankt tijdens een viering, God voor de verkregen gewassen. Een dankdag is een gebruik uit de Middeleeuwen. Er waren toen vaste bededagen. In 1578 werd bepaald dat er tijdens oorlog en andere rampen massaal gebeden en gedankt moest worden.
Een vaste dag om te danken werd in 1653 in Overijssel vastgesteld. Besloten werd om op de eerste woensdag van november te danken voor het gewas; het eten waarin iedereen dagelijks werd voorzien.
Toen de industrialisatie toenam, is de viering veranderd in dankdag voor gewas én arbeid.
Gisteren was het Hervormingsdag, met een viering in de kerk van Utrecht. In de Nationale Viering in de Domkerk stond de Protestantse Kerk Nederland, samen met gasten van andere kerkgenootschappen en religies, stil bij de betekenis van de Reformatie en het protestantisme voor Nederland. Ds. René de Reuver, algemeen secretaris van de Protestantse Kerk, ging samen met ds. Mirjam Kollenstaart voor in deze viering.
'Onze' paus Franciscus dommelt soms in tijdens het bidden. Dat zei hij op de tv-zender Catholic TV2000, waarvan de uitzendingen ook op YouTube verschijnen. Volgens de paus is het geen probleem om een uiltje te knappen tijdens het bidden. God zou het volgens hem prettig vinden en christenen zouden zich voelen “als kinderen die bij hun vader in de armen liggen”.
Mooie dingen om bij stil te staan. We hebben een goede God. Wij. Katholieken en protestanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten