zondag 1 april 2018

Urbi et orbi


Pasen valt dit jaar samen met Fool's Day, 1 april. Het hele verhaal van de opstanding van Jezus zou een lachertje zijn geweest, als wij het niet zo nodig hadden: dat iemand anders ons aan onze haren uit het moeras trok. Wij zijn geen Baron von Münchhausen.
Paus Franciscus heeft vanaf zijn paleis weer het urbi et orbi uitgesproken, de zegen voor de stad Rome en de wereld. Naast de leider van de katholieke kerk, is Franciscus ook het staatshoofd van 's werelds kleinste staatje Vaticaanstad. In deze enclave in Rome vallen kerk en staat samen.
De paus is dus een regeringsleider, maar hij is vooral het geweten van alle staatshoofden. Je kunt van alles vinden over de verhouding tussen kerk en staat. En je mag ook wel wat vinden over de positie van de paus binnen de kerk, als opvolger van Kefas. Maar de kerkvorst zet ons wel aan het werk.
Hij is immers het geweten van de heersers op de aarde. Dit staatshoofd heeft geen of nauwelijks economische belangen, evenmin financiële middelen. Wel is hij al dan niet rechtmatig de plaatsvervanger van Christus op aarde. Niet mijn middelaar tussen Jezus en mijzelf. Wel de man die me dwingt om goed te handelen.
En daar heb ik de zegen voor stad en land voor nodig. Ook deze Fool's Day.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten