maandag 2 maart 2020

Paus Pius XII

Vandaag openen de Vaticaanse Archieven hun deuren voor enkele tientallen gekwalificeerde wetenschappers. Ze mogen onderzoek doen naar de regeringsperiode van paus Pius XII (1939-1958).
De Italiaanse kardinaal Eugenio Pacelli heeft een moeizame verhouding met de Tweede Wereldoorlog. Hij verzette zich nooit openlijk tegen de Jodenvervolging, zelfs niet nadat in oktober 1943 vele Romeinse joden door de Duitsers naar Auschwitz waren gedeporteerd.
Historici mogen nu in de archieven op zoek naar Pius' daadwerkelijke optreden tijdens de Holocaust. Heeft hij werkelijk niets gedaan om de Joden te beschermen? Was het een antisemiet? Of was het iemand die in het verborgene verzet pleegde tegen de nazi's?
Naar verwachting zal het wel een paar jaar duren voordat de eerste resultaten worden gepubliceerd. Optimisme voor spectaculaire onthullingen voor aan de voorkant van het traject de kop in gedrukt. Wel zal het onderzoek een genuanceerd (en dus eerlijk) beeld van de kerkvorst in oorlogstijd moeten geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten