woensdag 3 oktober 2018

Sister Sinead

Sinead O’Connor werd uitgenodigd bij Saturday Night Live om op te komen treden. Tijdens de repetities liet de zangeres een foto zien, terwijl ze War van Bob Marley: “We have confidence in good over evil.” De betreffende foto betrof een vluchtelingenkind. Tijdens de live-uitzending liet sister Sinead eveneens een foto zien, maar deze keer een afbeelding van paus Johannes Paulus II: Fight the real enemy.
Twee weken later was O'Connor een van de artiesten bij The 30th Anniversary Concert Celebration. Een avondvullende show ter ere van ‘Bob Dylan’, de debuutplaat van de zanger. Daarbij vierde de zanger zelf ook zijn vijftigste verjaardag. Tel daarbij op dat de algemene maar nooit onderbouwde verwachting was dat Dylan zijn gitaar aan de wilgen zou hangen – reden genoeg om nog eens flink uit te pakken.
 De kortgeschoren Ierse zangeres zou I Believe In You komen zingen, een gospel van de hand van Dylan. Maar Sister Sinead kwam niet aan zingen toe, ondanks het inzetten van de begeleidingsband – het publiek jouwde haar uit. Niet lang daarvoor had zij, verkleed als de Paus, de misstanden in de kerk willen aankaarten. Deze actie werd door de Dylan-fans blijkbaar niet geaccepteerd. Sinead O’Connor was haar tijd ver vooruit, zeggen we met de kennis van nu.
De zangeres reageerde op het publiek door het nummer War te declameren, wat zij dus ook bij Saturday Night Live heeft gedaan. Na afloop van haar optreden, werd Sinead O’Connor opgevangen in de handen van Kris Kristofferson, die over dit incident weer een liedje schreef, Sister Sinead, te vinden op Closer To The Bone uit 2009.
Tijdens het boe-geroep adviseerde Kristofferson, die met Dyan in de film Pat Garrett and Billy the Kid, speelde: “Don't let the bastards get you down.” “I'm not down,” was haar reactie. Maybe she’s crazy and maybe she ain’t, but so was Picasso and so were the saints.
Inmiddels dus 26 jaar geleden alweer. We weten meer over het gedoe in de Kerk dan een kwart eeuw geleden. Mede dankzij Sinead O'Connor? Dat is voor de historici.

Zie ook FritsTromp.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten