vrijdag 26 oktober 2018

Nieuwe monniken Westmalle

WESTMALLE De probeerdagen in de abdij van Westmalle waren uiterst succesvol: drie mannen zijn als novice ingekleed. Volgend jaar komt er een vervolg.
In februari lanceerde de Abdij der Trappisten een opvallende oproep naar alleenstaande mannen. Wie wou, kon een weekendje van het abdijleven komen proeven. De oproep was gericht naar ‘mannen die naar het leven verlangen’. Bedoeling was om het dagritme van de broeders te volgen: bidden, mediteren, handenarbeid en de Bijbel lezen.
De interesse was massaal. De broeders kregen zoveel aanvragen dat ze een selectie moesten maken. Uiteindelijk leefden 17 alleenstaande mannen tussen de 18 en 65 jaar twee dagen bij de paters in de abdij. Voor drie van hen viel het zo goed mee dat ze intussen als novice zijn ingekleed. Ze starten nu een vorming in de traditie en spiritualiteit van de Trappisten om uiteindelijk definitief tot het klooster toe te treden.

Yannic Coussement
“Voorlopig worden de drie veertigplussers nog wat afgeschermd,” zegt broeder Guerric, die de meeleefdagen organiseerde, aan de Mediahuis-kranten. Het gaat onder meer om de 49-jarige Deinzenaar Yannic Coussement, die eerder in de horeca en luchtvaart werkte.
Coussement zei eerder over zijn verblijf: “Ik ben echt onder de indruk: de gastvrijheid, de openheid, de broederliefde, de vriendelijkheid, de vrede onderling en naar de andere mensen toe, de harmonie, het ritme. Jammer dat ik dit nu pas kon doen. Als ik dit op m’n twintigste had meegemaakt, dan had ik nu ongetwijfeld een ander leven.”
Door het overdonderende succes wil de abdij volgend jaar opnieuw meeleefweekends organiseren. Ze gaan nog meer inzetten op communicatie “omdat ze ook jongere mannen willen bereiken.”

Bron: De Morgen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten