donderdag 18 oktober 2018

Sagrada Familia

Na 133 jaar komt er eindelijk een officiële bouwvergunning voor de Sagrada Familia, de kathedraal naar het ontwerp van Antoni Gaudí in Barcelona. Het kerkbestuur en de gemeente hebben daarover overeenstemming bereikt. De eerste steen voor de Sagrada Familia werd in 1882 gelegd. Volgens de huidige planning moet de bouw in 2026 zijn afgerond.
Een mooi gebouw, die Sagrada Familia. De Sagrada Família (Catalaans) of Sagrada Familia (Spaans), voluit Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família betekent Basiliek en Boetetempel van de Heilige Familie. Die heilige familie wordt gevormd door Jezus, zijn moeder Maria en “stiefvader” Jozef.
Een indrukwekkend gebouw, dat 7 november 2010 door paus Benedictus XVI tot basiliek gewijd. Katholieken weten wel iets van het bouwen van een degelijk godshuis. Protestanten hebben dat veel minder. Het moet in dit ondermaanse bestaan immers niet gaan om uiterlijk vertoon en dat soort gekkigheden.
En toch. Zo'n kerkgebouw wijst niet naar de mensen. Zo'n gebouw wijst omhoog. Letterlijk. En daarmee ook figuurlijk. Alsof ook het gebouw aantoont dat het niet gaat om het ondermaanse bestaan. Maar het verwijst naar de Chief Commander. Dáár draait het om. De kerktorens wijzen aan waar je Hem kunt vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten