zondag 30 juni 2019

Jean-Claude Romand

en Fransman die zijn ouders en gezin ombracht is na een gevangenisstraf van 26 jaar vrijgekomen. De inmiddels 65-jarige Jean-Claude Romand neemt de komende twee jaar zijn intrek in de benedictijner abdij in Fontgombault, zegt een ingewijde.
De man deed bijna 20 jaar alsof hij een arts was en als onderzoeker werkte voor de Wereldgezondheidsorganisatie. Hij vermoordde zijn ouders, echtgenote en twee kinderen toen hij in 1993 door de mand dreigde te vallen. Daarna stak de neparts zijn huis in brand. Daar trof de brandweer hem bewusteloos aan.
Het verhaal doet denken aan de terugkeer van Michelle Martin , de ex-vrouw van kindermisbruiker Marc Dutroux. Zij mocht in 2012 voorwaardelijk de cel uit en nam haar intrek in het klooster van de Clarissen in Malonne, een deelgemeente van de stad Namen. Zuster Christine, abdis van de Klaren van Malonne: “Wij zijn er diep van overtuigd dat onze samenleving een stap achteruit zou zetten door een overtreder voorgoed op te sluiten in zijn verleden en tot hopeloosheid te dwingen.”En: “Toen wij de zekerheid hadden dat aan deze twee voorwaarden was voldaan, hebben wij ook nagedacht over de mogelijke weerslag op de publieke opinie en nog veel meer op de ouders van de slachtoffers. Maar wij vinden dat niemand in onze maatschappij er baat bij heeft dat geweld met geweld wordt beantwoord en tot een escalatie leidt. Wij zijn er diep van overtuigd dat onze samenleving een stap achteruit zou zetten door een overtreder voorgoed op te sluiten in zijn verleden en tot hopeloosheid te dwingen. Wij menen bovendien dat de eerbiediging van de rechtsgang van ons land een goede voorzorg is om die vergissing niet te maken.”
Dit zijn van die ontroerende gebaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten