zaterdag 16 februari 2019

Zuster Adriana

VEENDAM Zuster Adriana is vrijdag 15 februari na een kort ziekbed overleden. Ze was een zeer gerespecteerd icoon voor vele Veendammers en woonde al jaren in Huize Sint Franciscus.
In haar werkzame leven en ook na haar pensionering, werd zuster Adriana, die eigenlijk Riet van Kessel heette, geroemd en gewaardeerd om haar vriendelijkheid en zorgzaamheid. Ze is 94 jaar geworden.
Zuster Adriana was een fenomeen in Veendam. Met name omdat ze duizenden Veendammers ter wereld hielp zetten. Ze werd geboren in Wamel, nabij Nijmegen, als Riek van Kessel. Ze was de derde en na haar zouden nog negen kinderen komen. Haar ouders waren overleden toen Riek 17 jaar was. Haar oudste zus deed haar best in de opvoeding en werd daarin bijgestaan door een oom en tante. Deze oom bracht Riek later naar de kloosteropleiding in Nijmegen.
Ze heeft geen spijt gehad van haar keuze toe te treden tot de Franciscaner zusterorde, vertelde ze vorig jaar aan De Veendammer. “Als ik mijn leven opnieuw zou mogen doen zou ik het precies net zo doen. Toch heb ik het wel eens moeilijk gehad, vooral tijdens de opleiding omdat je dan geen contact mag hebben met alles wat werelds is, zoals familie.”
Na 4 jaar was de opleiding afgerond en kreeg Riek een nieuwe naam. Ze hoopte dat het Gerharda zou worden, maar die naam was al in gebruik. De congregatie besloot dat ze voortaan Adriana zou heten en stuurde haar naar een klooster waar ze in de keuken zou werken. In 1963 kwam ze naar Veendam.
Al sinds 1931 was in Veendam een kraamkliniek, een bejaardenhuis, een naaischool en aan de overkant van de weg was de kleuterschool. De eerste maanden van 1931 werden alleen katholieken bediend, maar al gauw was iedereen hier welkom. In 1984 moest de kliniek dicht op last van de regering.
Jarenlang was ze hoofd van de kraamkliniek. Uiteindelijk werd ze bewoonster van Huize Franciscus. “Zuster doet ontzettend veel, maar dat merken we pas wanneer ze er een paar dagen niet is,” meldde de directeur vorig jaar. Belangstellenden kunnen maandag 18 februari tussen 16.00 en 19.00 in de kapel van st. Franciscus afscheid nemen van de zuster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten