woensdag 23 januari 2019

Kerk te koop

In Drachten staan twee protestantse kerken te koop. Het gaat om de kerkgebouwen de Arke en de Menorah, die vanaf 1 januari 2020 per opbod worden verkocht. De Protestante Gemeente telt in Drachten in totaal zo’n 6800 leden. Te weinig om zes kerken in de lucht te houden.
Zo'n bericht zegt wel wat. Natuurlijk gaat het in het geloof niet zozeer om het bezitten van (grote) kerkgebouwen. Maar het al dan niet bezitten van een gebouw zegt wel iets over de staat van een gemeenschappelijk geloof. Want bij de verkoop van de panden gaat het om overbodige panden.
Nederlanders worden religieuzer, maar minder christelijk. Het onderzoek God In Nederland, dat door het CBS wordt uitgevoerd, wordt ook wel God Uit Nederland genoemd. Religie wordt steeds individueler beleefd. We willen elkaar minder vaak fysiek treffen in een gemeenschapshuis.
Is het een probleem dat je God steeds vaker zelf en in je eentje wilt ontmoeten, wilt treffen? Ik weet niet of het per se een kwestie is van goed of fout, maar zo geloven is wel heel eenzaam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten