woensdag 11 juli 2018

Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap

Het is vandaag de Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap. Een regionale verplichte vrije dag in Vlaanderen. Een dag die herinnerd aan de slag van 11 juli 1302, waarbij milities van de Vlaamse steden en gemeenten een leger van Franse ridders te paard versloegen, aan de Groeningekouter bij Kortrijk.
Toen ik twee weken geleden in het klooster van Westmalle was, werd ik van het station Noorderkempen opgehaald door br. Alberic. We reden door de Vlaamse dorpen en zagen her en der de nationale driekleur van België hangen. “Het WK is de enige periode dat een Belg zich Belg voelt,” vertelde de monnik, verwijzend naar het wereldkampioenschap voetbal. “De overige tijd zal een Belg zich als Waal of Vlaming voorstellen.”
De taalgrens van onze zuiderburen is ook de grens tussen de deelstaten en de bevolkingsgroepen. Wallonië is geen Vlaanderen. En zij vormen ook niet de Duitstalige gemeenschap. Waar in Vlaanderen het geld wordt verdiend (mede dankzij de haven van Antwerpen), komt de elite uit Wallonië.
Voor ons als Nederlanders een ingewikkeld politiek en maatschappelijk gedoe. Wij kennen dat niet, ondanks de grote verschillen in taal en gebruiken. Een Fries is geen Limburger en de directheid van een Randstedeling is een Tukker vreemd. Maar Nederland is toch meer een eenheid dan België.
Toch?
Enfin. Desalniettemin is het mooi om juist in een Vlaams dorp een kloosterling te zijn. Door aanwezig te zijn. Voorbij de grenzen tussen kerk, taal en teken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten