maandag 23 oktober 2017

De regel van Benedictus

Onder jongeren komt het meer en meer voor: burn-out. Onder studenten is het percentage opgebrande mensen relatief hoog: meer dan één op de drie studenten (34,6 procent) heeft een verhoogde kans op een burn-out. Ter vergelijking: voor de werkende, gezonde bevolking is dit percentage slechts 14,6 procent.
Waar dat door komt? De redactie van NOSop3 koos twee verhalen uit, van Jip en van Daan. Hun verhalen staan voor een grote groep studenten die het zó graag goed wil doen in hun studie, werk, vrijwilligerswerk, sociaal leven, voor hun ouders, tijdens een relatie of bij hun sport dat het ze uiteindelijk te veel wordt.
Je hoort bij het herstel vanuit een burn-out, dat deze patiënten kiezen voor een ander leven. De telefoons worden uitgezet, mails worden niet meer de ganse dag gelezen. Je bent na een burn-out minder vaak bereikbaar. Je bent ook wel eens onbereikbaar. Het presteren wordt minder, het leven wordt gedoseerd.
En juist dat doseren van het leven doet me ergens aan denken.
Het is alsof ik Benedictus hoor praten in zijn regel. In juni ben ik te gast geweest in het klooster van Westmalle. Dit klooster behoort tot de Orde van de Cisterciënzers of de trappisten. Sinds het einde van de achttiende eeuw wijden monniken zich hier toe aan een leven in gemeenschap van gebed en arbeid.
Dit leven is een leven dat van moment tot moment voorgeschreven is. Dat lijkt saai, maar het is deze structuur waar de monniken (en nonnen) wél bij varen. Je weet precies wanneer je wat moet doen. En dus ook wanneer je iets niét doet. Dat is een bevrijdende gedachte. Je doet wat je doen moet, op het moment dat het moet gebeuren. Alles op zijn tijd – wat straks is, komt straks.
Monniken zijn dan ook niet overwerkt of kampen met een burn-out.
De wereld, jongeren, mijn generatie – wij kunnen wel wat meer Benedictus gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten