woensdag 2 september 2020

Hoogfeest van de Kerkwijding

De Abdij van Westmalle vierde zondag 30 augustus het Hoogfeest van de Kerkwijding van de abdij.
Tijdens de Franse Revolutie moeten de Trappisten hun abdij in La Trappe in NormandiĆ« verlaten en vluchten. In 1793 komt zo een groepje monniken in Antwerpen aan. Ze zijn op weg naar Canada. De toenmalige bisschop van Antwerpen overtuigt hen om in te trekken in een kleine boerderij in Westmalle, genaamd ‘Nooit Rust’. De naam komt wellicht voort uit de noeste handenarbeid die op de hoeve en op het veld werd uitgeoefend. Het cisterciĆ«nzer leven start 6 juni 1794 officieel in Westmalle als tien monniken hun intrek nemen in de klooster-boerderij.
Tussen 1815 en 1830 valt het klooster onder het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het bewind wil contemplatieve ordes zoals de Trappisten afschaffen. Maar de monniken van Westmalle slagen erin hun nut voor de maatschappij te bewijzen door een school op te richten en een gastenhuis te openen. Ondanks deze moeilijke en onzekere periode groeit de gemeenschap en in 1836 wordt de priorij tot abdij verheven.
Onder het bestuur van dom Benedictus Wuyts werd de kerk van de abdij, Onze Lieve Vrouw van het heilig hart van Jezus gebouwd. Ze werd 30 augustus 1887 plechtig ingewijd door Mgr. Victor Maria van de Branden de Reeth.
Naderhand begon men met de bouw van wat rond 1900 de huidige abdij geworden is. In de jaren dertig werd het abdijcomplex uitgebreid met een vernieuwde koeienstal en een nieuwe brouwerij.

Bron: Facebook Abdij Westmalle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten