dinsdag 17 december 2019

Strahov

Vorige week was ik in Praag. Een indrukwekkende stad met veel historie. Ik heb onder meer de standbeelden en het museum van Franz Kafka bezocht.
Wat ik ook heb opgezocht, is het Strahov klooster. Dit klooster, dat al zo'n negen eeuwen op deze plek is te vinden, ligt op de Petřín-heuvel. Hier is ook de Petřín-uitkijktoren, een 60 meter hoge stalen constructie die op de Eiffeltoren lijkt.
Enfin.
Het Strahov klooster, het grote klooster van de Premonstratenzer orde. Tijdens de roerige geschiedenis van Bohemen is dit complex ontelbare malen beschoten en geplunderd. Het is eigenlijk een wonder dat dit klooster nog beschikt over een indrukwekkende bibliotheek met geschriften uit de 9e en 10 eeuw.
Die bibliotheek telt 200.000 boeken. Dat is me een grote verzameling! Je zult hier maar onderzoek hebben mogen doen - uiteraard met handschoenen om de boeken te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
Het is wel een flinke wandeling naar het klooster. De heuvel heeft een hoogte van 327 meter. Maar dan heb je wel een mooi uitzicht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten