vrijdag 31 mei 2019

Gegroet, Maria

Dominee Rikko Voorberg leest elke werkdag tussen 6 en 7 uur de lezingen van de dag. Ter inspiratie en wat hem maar te binnen schiet naar aanleiding van de gelezen teksten. Vandaag popt bij hem onder meer dit op:

Zoals elke ochtend van elke werkdag lees ik de oude teksten die vandaag in de kerken in heel de wereld voorgelezen zullen worden, en vraag ik me af wat er in zit. Deze zinnen sprongen eruit, een fragment uit een soort lofzang van Maria, die beseft dat ze zwanger is van Jezus, een bijzonder kind met een goddelijke bestemming. En dan bezingt ze hun Godheid, zijn karakter:
Hij toont de kracht van zijn arm; slaat trotsen van hart uiteen.
Heersers ontneemt Hij hun troon, maar verheft de geringen.
Behoeftigen schenkt Hij overvloed, 
maar rijken zendt Hij heen met lege handen.
Hij trekt zich zijn dienaar Israel aan, 
zijn milde erbarming indachtig.
Zoals Hij de vaderen heeft beloofd 
voor Abraham en zijn geslacht voor altijd.

Gegroet, Maria. Het zijn de woorden die vooraf gaan aan de lofzang, uitgesproken door de engel Gabriël en opgetekend door de evangelist Lucas.
Vandaag ontving ik de liedbundel Gegroet Maria, met twaalf Marialiederen. De teksten zijn van dominee Herman de Vries van de protestantse gemeente te Dokkum-Aalsum-Wetsens. Chris Fictoor zorgde voor de muziek, commissaris van de koning in Fryslân Arno Brok verzorgde een inleiding.
Een oecumenische bundel met liederen over de moeder van de Heer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten