donderdag 21 maart 2019

Easterwierrum

Friese kerken kunnen in de toekomst rekenen op financiële steun van de Friese bierdrinker. Althans, als ze kiezen voor een van de bieren die gemaakt worden door de nieuwe bierbrouwer Tsjerkebier in Easterwierrum.
De brouwerij is opgezet door Sipke Dotinga, zijn vrouw en een neef. Met zijn drieën zijn ze nu enkele maanden bezig met de voorbereidingen en het brouwen van de eerste biertjes. Het doel van de brouwerij is om in elk geval een deel van de opbrengst te gebruiken voor het opknappen van Friese kerken, maar ook voor het vinden van nieuwe bestemmingen voor de gebouwen.

Tsjerkebier uit timmerfabriek
Oorspronkelijk was het ook de bedoeling om de brouwerij zelf onder te brengen in een kerkgebouw, maar dat is onder ander door gedoe met vergunningen niet gelukt. Nu is de brouwerij ondergebracht in een voormalige timmerfabriek. Daar wordt naast het eigen Tsjerkebier onder ander ook Grutte Pier bier gemaakt en diverse andere Friese merken. Door de brouwerij ook te gebruiken voor andere bieren, komt er extra geld in het laatje.
Toch is het plan om ooit in een kerk te brouwen niet losgelaten. Dotinga wil bekijken of hij mogelijk mini-brouwerijen op verschillende locaties in de provincie kan opzetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten