zondag 3 maart 2019

Carnaval

Dit weekend is in het hele land carnaval gevierd. Het is een uitbundig feest, waarbij deelnemers flink uit de band springen voordat het vlees wordt weggenomen. Immers, woensdag is het Aswoensdag en begint de veertigdagentijd.
Wie trouwens het aantal dagen telt vanaf Aswoensdag, de start van de vastentijd, zal zien dat de periode langer duurt dan veertig dagen. De periode duurt eigenlijk 46 dagen, bestaande uit drie dagen en zes volle weken. Maar de zondag is geen vastendag en telt dus niet mee. Zo komt de vastenperiode weer op veertig dagen uit.
De mannen van The Band zongen in 1971 Life Is A Carnaval, te horen op hun album Cahoots. Het leven is een carnaval.
Misschien is het een cadeautje tijdens carnaval: De Sint Catharinakathedraal in Utrecht blijft toch open. Dat heeft aartsbisschop Wim Eijk zaterdag bekend gemaakt.
Het parochiebestuur wilde de Catharijnekerk eerder nog verkopen. Het zou te duur zijn om de kerk open te houden. Het bestuur was dan ook van plan om de kerk voor 1 euro over te dragen aan Museum Catharijneconvent. De parochianen van de Catharijnekerk zouden daardoor noodgedwongen verhuizen naar de Augustinuskerk.
Tegen dat plan kwamen veel parochianen in opstand. Ze wezen onder meer op de aparte status van de Catharijnekerk als bisschopskerk. Aartsbisschop Eijk heeft nu geluisterd naar deze kritiek.
Natuurlijk, geloven en de genade van God zijn niet afhankelijk van een gebouw. Evenmin van een liturgie. Maar deze “randzaken” kunnen wel helpen in je concentratie richting God. Maar daar is op een andere plek al over geschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten