dinsdag 25 december 2018

Broederschap en solidariteit

Paus Franciscus heeft zijn traditionele kerstzegen urbi et orbi uitgesproken vanuit het Vaticaan in Rome. Hij sprak de zegen voor de stad Rome en de wereld uit vanaf het balkon boven het Sint-Pietersplein.
De paus riep op tot broederschap. “God is onze Vader, een goede Vader, en daarom zijn wij allen broeders en zusters van elkaar en moeten we solidair zijn met elkaar.” Onze verschillen zijn geen bedreiging, maar een verrijking, zei de paus.

Eenvoud
In zijn toespraak riep hij de wereld ook op een politieke oplossing te vinden voor de oorlogen in Syrië en Jemen en de conflicten in Oekraïne en Noord- en Zuid-Korea. Na de zegen bedankten de duizenden toeschouwers op het plein voor de basiliek de 82-jarige paus met een applaus.
Gisteravond was de nachtmis in de Sint-Pieter. Toen riep de paus de gelovigen op eenvoud te verkiezen boven hebzucht. "De betekenis van het leven vinden velen vandaag de dag in een overvloed aan materiële objecten", zei de paus in de kathedraal in Vaticaanstad. Hij veroordeelde de “onverzadigbare hebzucht” van mensen.
“De betekenis van het leven vinden velen vandaag de dag in een overvloed aan materiële objecten,” zei de paus in de kathedraal in Vaticaanstad. “We moeten onszelf afvragen: hebben we al deze dingen nodig?”
Hij riep op tijdens de kerstdis te denken aan minderbedeelden. “Paradoxaal genoeg dineren enkelen in grote luxe, terwijl anderen niet het dagelijks brood hebben om te overleven.”
Sinds hij vijf jaar geleden aantrad als paus neemt Franciscus (82) het vaker op voor de armen. Vanmiddag liet hij in het Vaticaan nog een kliniek openen waar daklozen gratis medische zorg kunnen krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten