donderdag 6 augustus 2020

Achelse Kluis

WESTMALLE De laatste twee monniken van Achelse Kluis in Limburg, officieel de Sint-Benedictusabdij, verhuizen deze week naar de trappistenabdij van Westmalle. Broeder Gaby, de prior, is een kranige tachtiger, maar hij heeft steeds meer zorg nodig. Broeder André, een stuk jonger, nam heel wat taken op zich, maar broeder Gaby gaf nu zelf aan om liever samen met André te verhuizen naar de abdij in Westmalle. Daar is de nodige thuiszorg verzekerd.
Het bekende Achelse trappistenbier dat in de Kluis wordt gebrouwen, komt niet in het gedrang. Om het predikaat Authentic Trappist Product te mogen dragen, moet het bier binnen de abdijmuren onder toezicht van monniken worden gebrouwen. De Kluis is sinds 2011 eigendom van de abdij van Westmalle, die toezicht houdt, zodat er ook in Achel nog officiële trappistenproducten gemaakt mogen worden. De benaming Achelse Trappist blijft behouden, maar het is dus nu meer dan ooit een bijproduct van Westmalle.
Een deel van het gebouwencomplex werd sinds eind vorig jaar al ingenomen door de uit Brazilië afkomstige christelijke leefgemeenschap Fazenda da Esperança.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten